Websites worden gemaakt om hun inhoud te presenteren aan de bezoekers. Inhoud is alles zegt men. Al het andere (ontwerp, systeem) is alleen maar verpakking. Inhoud is normaal gesproken dat, waar uw bezoekers voor komen. Dus de sleutel voor het maken van een succesvolle website is het maken van interessante en geloofwaardige inhoud -- teksten, afbeeldingen, audio of video.
Om precies te zijn, inhoud moet accuraat, gemakkelijk te begrijpen, interessant en de moeite waard zijn om te onthouden, goed zichtbaar zijn voor zoekmachines en het moet recente en up-to date informatie bevatten. Als je inhoud inderdaad zo goed is, waarom zou je het dan alleen maar gebruiken voor je website?

Accuraat en gemakkelijk te begrijpen

Als je een stuk tekst schrijft, probeer dan zo te denken als je bezoekers. Schrijf in feite aan je klanten en bezoekers. Gebruik de juiste woorden. To-the-point teksten en beschrijvende korte menu items werken het beste. Stop met de opgeblazen management termen en spreek je klanten in gewone mensentaal aan. Anders blijf je helemaal niet vindbaar op het net. En als ze toevallig toch op je site terechtkomen, begrijpen ze niet wat je wilt zeggen. Dat is ook waarom ze er niet op blijven.

Mensen lezen een websites niet. Ze "scannen" het beeldscherm tot ze een relevante zin tegenkomen. Als er teveel tekst is om te scannen of ze zien niet wat ze verwachten dan klikken ze weg. Om dit probleem te voorkomen, breek je je teksten op in korte zinnen kleine paragrafen.

Kies zorgvuldig kopteksten. Elke koptekst moet net voldoende zeggen en toch zo kort mogelijk de pagina samenvatten. Nog eens, juist woordgebruik is belangrijk. "Papieren bloemen maken" -- voor een origame site voor kinderen, maar "Origami vouwinstructies: roos" -- voor specialisten. "10 nieuwe lettertypes" -- voor typofielen, maar "10 coole nieuwe fonts" -- iedere andere bezoeker.
 
Gebruik relevant beeldmateriaal. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dus als het kan, laat enkele punten onbeschreven en gebruik in plaats daarvan een passende foto of video. Foto's geven mensen de ruimte om na te denken en de verstrekte informatie op een andere manier te verwerken.

Deel uw site logisch in. Neem gebruikelijke namen voor de menu items (Home, Producten, Diensten, Nieuws, Over ons, etc). Beperk het aantal menu items tot 6 á 8 per niveau. Het menselijk brein heeft moeite met meer keuzemogelijkheden. Nee, daarvoor hoeft je niet je bedrijf te reorganiseren- maar maak een onderverdeling voor uw 25 producten in 4 categoriën. Of je dit nu doet voor producten, doelgroepen, jaar of iets anders doet er niet zoveel toe.

Interessant en gedenkwaardig

Om mensen naar je site te laten linken en te zorgen dat je bezoekers terugkomen, moet je site een toegevoegde waarde hebben. In plaats van het pushen van je bodschap, geef je je bezoekers een reden om terug te komen voor meer. Een blog waar je openlijk zegt wat je denkt is een goede start. Tot in detail ingaan op de product eigenschappen is een andere manier. Hoemeer informatie je geeft, hoe groter de kans dat iemand je site nuttig en bruikbaar vindt . Natuurlijk alleen als het goed gestructureerd en gemakkelijk te begrijpen is.

Zorg dat je opvalt. Verander de kernboodschap van je site in een pakkende slogan om naamsbekendheid op te bouwen. Het moet iets zijn dat gemakkelijk is te onthouden, uniek klinken en kort en duidelijk zijn. "Boeken voor verlichte geesten" -- voor een arrogante wetenschappelijke uitgever. "Slow life met mozzarella" -- voor kleine Italiaanse cafetaria. "Kikkers ontmoeten kinderen" -- voor biologie klassen. Leer van reclame, maar compliceer de zaken niet.

Gebruik illustraties om saai ogende lappen tekst op te fleuren en video / audio om de aandacht van een groter publiek te vangen. Niet iedereen houdt van lezen tegenwoordig.

Spreek niet aleen. Verzamel voorbeelden van klanten of getuigenissen als je bedrijf diensten aanbied. Verzamel productebeoorelingen als je producten aanbied. Maar wees voorzichtig want er is een smalle grens tussen bruikbare gebruikers ervaringen en ongeloofwaardig prijzen.

Klussen met zoekmachines

Ongeveer 40-50% bezoekers van een goed georganiseerde website komen via een zoekmachine. De andere helft van de bezoekers komen via een rechtstreekse hiten van sites die naar je site linken. Daarom is het cruciaal voor elke site om in zoekresultaten voor te komen en moeten ze interessant genoeg zijn voor andere om een link naar je site op te nemen.

Zoekmachines kunnen nog steeds niet goed video, audio en afbeeldingen indexeren. Ten eerste en vooral meot je site tekstuele inhoud hebben die Google laat zien in de zoekresultaten. Je moet toepasselijke zoektermen (keywords) in je teksten opnemen die overeenkomen met zoektermen van je potentiële bezoekers.

Teksten die interessant zijn en bruikbaar zijn in de ogen van potentiële klanten, werken vergelijkbaar goed in de zoekmachines. Schrijf interessante inhoud, zodat anderen een link naar je site opnemen. Dit zorgt én voor bezoekers vanaf die sites én voor een hogere score in Google zoekresultaten.

Meer over dit onderwerp in een apart bericht op de 21ste Mei (Meer bezoekers trekken).

Nieuw en up-to-date

Boei je publiek met je verhaal, zodat ze bereid zijn om terug te komen -- de inhoud moet niet alleen interessant zijn, maar het moet ook nieuw zijn en up to date. Voeg een vermakend blog toe, een zich steeds verder ontwikkelend product overzicht, links naar nieuwe beoordelingen, etc. De site moet levendig zijn. Het moet het gevoel geven dat iemand constant gedreven aan de site werkt. Dus doe het. Verzorg het!

Verse, nieuwe inhoud geeft ook een hogere plaatsing in zoekresultaten.

Hergebruik je inhoud.

Als jouw site een inhoud heeft die voldoet aan de bovenstaande criteria dan is het waarlijk een met goede inhoud. Misschien is een gedeelte ervan goed genoeg om meerdere keren te gebruiken? De eerste keer: is op je site, de tweede keer: in je bedrijfs krantje of brochure, de derde keer: als onderdeel van je presentatie op een conferentie. -- Als dat het geval is, dan waarom niet ook als een krantenartikel (of ingezonden stuk) of zelfs als een boek? -- als jij denkt dat er een unieke filosofie achter zit...

Ander hoofdstukken over het maken van een goede website:

Geen commentaren

  • 1 27 okt

    1

  • 1 27 okt

    1

  • 1 27 okt

    1

  • 1 27 okt

    1

Edicy blog

Het leven achter de simpelste web creatie tool


Recente Buzz